LOADING...

ianuarie 12, 2023

După o scădere de 16,5%, piaţa de PC-uri va reveni pe creştere până la finele lui 2023

By

Până în prezent, consumatorii afectaţi de inflaţie şi recesiune au amânat trecerea la un calculator personal mai performant, însă acest lucru va fi împins pentru ultima parte a anului, ceea ce va declanşa o creştere a pieţei de calculatoare, susţin cele două firme de cercetare, scrie G4Media. „Segmentul comercial are mai multe motoare de creştere, inclusiv apropierea momentului când nu va mai fi oferit suport Windows 10 şi debutul unui nou ciclu de înlocuire”, susţin analiştii de la IDC.

La rândul său, analistul Canalys, Ishan Dutt, consideră că revenirea pieţei de PC-uri va fi susţinută şi de creşterea cererii din partea sectorului de educaţie din marile pieţe, în condiţiile în care sistemele achiziţionate în timpul pandemiei se vor apropia de finalul ciclului lor de viaţă. „Ne aşteptăm ca achiziţiile amânate să înceapă să impulsioneze piaţa la finele lui 2023, iar momentul de creştere se va accelera în 2024”,spune Ishan Dutt.

Doar Apple şi-a sporit livrările în 2022

Firma de cercetare IDC estimează că livrările de PC-uri au scăzut cu 16,5%, până la 292,3 milioane unităţi în 2022, în condiţiile în care în ultimele trei luni ale anului trecut livrările au scăzut cu 28,1%., mai scrie sursa citată. În topul principalilor producători de calculatoare personale, livrările HP au scăzut cu aproape 25% anul trecut, pe locurile următoare situându-se Lenovo Group şi Dell Technologies. IDC susţine că Apple Inc a fost singurul mare producător de PC-uri care şi-a majorat livrările în 2022.

Piața de PC-uri și notebook-uri a fost afectată de politica de lockdown dusă de către China în Q2 2022 (1 aprilie 2022 – 31 iunie 2022). În statistica oferită de către Canalys se vorbește de o scădere de 15% față de aceeași perioadă din 2021.

 

Sursa: https://www.dcnews.ro/dupa-o-scadere-de-16-5prc-piata-de-pc-uri-va-reveni-pe-crestere-pana-la-finele-lui-2023_901439.html

Articolul anterior

Când ajung facturile Hidroelectrica la clienți și cum vor putea fi plătite

Articolul următor

Cum e mai bine să ne păstrăm economiile în 2023, în euro sau dolari? Economist: Pentru cea mai mare parte dintre noi, asta va fi realitatea

post-bars

Lasă un comentariu